Demo

Demo

Kent Crowdfunding alleen winnaars?

Crowdfunding is een opkomende manier om ondernemingen te financieren. Dit kan bijvoorbeeld in combinatie met een bank gebeuren. Voor bedrijven zijn op het vlak van crowdfunding grofweg twee mogelijkheden, de lening crowdfunding (vreemd vermogen) en de aandelen crowdfunding (eigen vermogen).

 

Veel starters en innovators maken gebruik van de mogelijkheid om hun idee te financieren op deze manier. Voor ideeën met een hoog winstpotentieel is het ook zeker een uitkomst, vaak is er veel geld nodig om een idee goed te kunnen vermarkten. Maar langzaam zien we ook een verschuiving naar reguliere crowdfunding financiering van ondernemingen. Daar waar de bank niet wil financieren, wordt de crowd gevraagd om mee te financieren. De vraag is of dit een goede ontwikkeling is.

Banken zullen dan ook minder snel overgaan tot het sluiten van risicovollere financieringen. Zij verwijzen bedrijven door naar de crowd. Op basis van de lening crowdfunding dient rekening gehouden te worden met een fors hogere rentelast. Bij aandelen crowdfunding zal de winst over meerdere partijen gedeeld moeten worden. Ook brengt het hoge initiële kosten met zich mee om de financiering rond te krijgen en heeft het een grote impact op de bedrijfsvoering.

Hiernaast is er geen inzicht in het percentage crowdfunding leningen wat het einde van de looptijd haalt. Vraag is derhalve of dit voor meer reguliere financieringen op lange termijn een oplossing biedt. De bank loopt minder risico en zal eerder de stekker uit het rekening courant krediet trekken, waardoor de lening crowdfunding niet afgelost kan worden. In deze situatie zijn er natuurlijk geen winnaars.

De vraag is dan ook hoe deze markt zich gaat ontwikkelen. Mijn conclusie, crowdfunding zal zeker (goede) oplossingen bieden, maar ik vraag me wel af of het in veel gevallen winnaars gaat opleveren.

Wil je meer weten over crowdfunding, neem dan contact op met Anderz Financieel.

 

Jasper Rutten

18-07-2016