Demo

Demo

De administratie anno 2026!

Digitalisering, automatisering en robotisering, de politiek en de media hebben hier hun mond vol van. Zelf ben ik ook overtuigd van de impact van deze ontwikkelingen. Maar naast wat technisch mogelijk gaat worden, kunnen veranderingen alleen doorgevoerd worden als ook de politieke, organisatorische en de menselijke factor hierin bijdragen.


Neem nu de administratie. Facturen kunnen al digitaal verwerkt worden en ook de betaling en bankboekingen kunnen volledig digitaal verwerkt worden. Voor grote handelsondernemingen nu al een uitkomst, voor MKB bedrijven nog lastig omdat de interne processen zich hier minder goed voor lenen. Hierdoor blijft het proces nog bewerkelijk.


Maar als we de uitspraken van de politiek en media moeten geloven, dan zal de komende jaren het administratief werk opdrogen. Verdergaande digitalisering is dan ook noodzakelijk. De volgende generatie facturen staat dan ook al klaar met echte UBL E-facturen. De factuur wordt hierbij vervangen door een bestand. Dit bestand kan rechtstreeks in de administratie gelezen en geboekt worden. UBL lijkt na 10 jaar eindelijk door te breken, omdat dit vanuit de overheidsorganisaties verplicht gesteld gaat worden. De politiek werkt derhalve hierin mee. Maar pas als de elektronische uitwisseling tussen alle verschillende boekhoudpakketten een feit is, gaat dit een standaard worden. Organisatorisch dienen hiervoor nog stappen gezet te worden.


Maar zijn we dan in 2026 aanbeland, volgens mij niet. Verdergaande digitalisering in samenwerking met de banken lijkt mij hiervoor de meest logische stap om de financiële processen nog efficiënter te maken. Ik kan niet wachten tot het 2026 is!


AnderZ Financieel omarmt deze ontwikkelingen dan ook ten zeerste, scan/herken, UBL bestanden factureren en inlezen zijn issues die ons werk nu al eenvoudiger maken. Doet u mee?

24-06-2016
Jasper Rutten